Inhoudsopgave

Bel voor een gratis adviesgesprek

Maandag t/m vrijdag
09:00 tot 19:00

Internationale echtscheiding - bevoegde rechter

Bij een internationale echtscheiding zijn er diverse aspecten waar je rekening mee moet houden. Dit geldt met name wanneer je in het buitenland bent getrouwd of wanneer jij of je ex-partner in het buitenland woont. Een belangrijke vraag bij een internationale scheiding is welke rechter bevoegd is om over je echtscheidingszaak te oordelen. In deze blog lees je alles over de zaken die jij moet weten voordat je een internationale echtscheidingsprocedure start.   

Welke rechter is bevoegd als je gaat scheiden?

De Nederlandse rechter is bevoegd om over jullie verzoek tot echtscheiding te oordelen als jij of je ex-partner in Nederland woont, of als jullie beiden de Nederlandse nationaliteit bezitten.

Als jullie beiden in het buitenland wonen en geen Nederlandse nationaliteit bezitten, is de Nederlandse rechter niet bevoegd. Hierop kan alleen een uitzondering worden gemaakt als het niet mogelijk blijkt om in het buitenland te scheiden. 

Het kan ook voorkomen dat de Nederlandse rechter en een buitenlandse rechter beide bevoegd zijn om te oordelen over een echtscheidingsverzoek. Als je wil dat de Nederlandse rechter over je zaak oordeelt, moet je ervoor zorgen dat jij de eerste bent die de procedure op gang brengt.

In Nederland kan je een procedure opstarten als een advocaat een echtscheidingsverzoek namens jou indient bij de rechtbank. De Nederlandse rechter zal zich bevoegd verklaren als je eerder bent met het indienen van een echtscheidingsverzoek dan dat zo’n verzoek wordt ingediend bij een buitenlandse rechtbank. 

Wil je een advocaat inschakelen of meer weten over de kosten? Neem dan contact met ons op, wij helpen je graag met het vinden van de juiste advocaat.

Echtscheiding

Toepasselijk recht op de echtscheiding

Indien de Nederlandse rechter bevoegd is om jullie echtscheidingszaak in behandeling te nemen, dan is het uitgangspunt dat het Nederlandse recht wordt toegepast op de echtscheiding. 

Toepasselijk recht op de nevenverzoeken

Naast het verzoek tot echtscheiding, kan je ook nevenverzoeken indienen bij de rechter. Voorbeelden van dit soort verzoeken zijn: het aanvragen van de omgangsregeling, de  kinderalimentatie en/of partneralimentatie. Voor elk nevenverzoek moet worden bekeken welk recht van toepassing is. 

  • Bij partneralimentatie is dat het recht van het land waar de onderhoudsgerechtigde woont.
  • Bij beslissingen over de kinderen en kinderalimentatie de woonplaats van de kinderen.

Een voorbeeld

Stel je bent in Nederland getrouwd, maar je ex-partner woont in het buitenland. Je woont met je kinderen nog in Nederland en wil graag een echtscheiding aanvragen. Daarnaast wil je dat de rechter beslist over de hoofdverblijfplaats van de kinderen en de kinderalimentatie.

Aangezien jij in Nederland woont is de Nederlandse rechter bevoegd om over je zaak te beslissen. Dan moet nog beoordeeld worden onder welk recht de nevenvoorzieningen moeten worden berecht.

Op grond van het Haags Kinderbeschermingsverdrag 1996 geldt als uitgangspunt dat het Nederlandse recht van toepassing is op zaken omtrent de verblijfplaats van het kind.

Volgens het Protocol inzake het recht dat van toepassing is op onderhoudsverplichtingen, geldt dat de kinderalimentatie moet worden vastgelegd op basis van het recht van het land waar het kind woont.

In deze zaak zal de Nederlandse rechter dus bevoegd zijn om over je verzoek tot echtscheiding en nevenverzoeken te beslissen. Daarnaast zal het Nederlandse recht van toepassing zijn tijdens je zaak. 

Ingewikkeld proces

Internationale echtscheidingen kunnen ingewikkeld zijn. Het is dan ook belangrijk dat je een gespecialiseerde familierecht advocaat inschakelt om je te helpen bij je internationale scheiding.

Bel ons als je graag in contact komt met een gespecialiseerde familierecht advocaat.

Section Separator

Hulp nodig?
Wij staan voor je klaar!

Onze juristen helpen je graag verder bij het vinden van de juiste advocaat of mediator.

Mediation en eigen advocaat mogelijk

Locaties door heel Nederland

Alleen gespecialiseerde advocaten en mediators

Gratis telefonische intake

Bel ons: 085 109 4102

Of stuur ons een email

Gratis adviesgesprek?
Ma t/m vr - 09:00 tot 19:00