Inhoudsopgave

Tot welke leeftijd moet kinderalimentatie betaald worden?

Kinderalimentatie is een financiële bijdrage in de kosten van verzorging en opvoeding van je kind. De plicht om te voorzien in levensonderhoud en studie van je kind duurt totdat het 21 jaar wordt. In een uitzonderlijk geval kan na de leeftijd van 21 jaar de onderhoudsplicht voortduren. Dit is bijvoorbeeld het geval wanneer je kind gehandicapt is en hierdoor niet voor zichzelf kan zorgen. Het kan ook zijn dat je ex-partner en jij hier specifieke afspraken over hebben gemaakt in het ouderschapsplan. Ook in dit geval wordt kinderalimentatie doorbetaald ondanks dat je kind ouder is dan 21 jaar.

Kinderalimentatie tot 18 jaar

Alle ouders zijn wettelijk verplicht om in de kosten van levensonderhoud van hun kinderen te voorzien. Deze plicht geldt ook wanneer je partner en jij gaan scheiden, dus voor beide ouders. Tijdens de scheiding moeten jullie een ouderschapsplan opstellen. Samen maken jullie afspraken over de omgang met jullie kinderen en over de hoogte van de kinderalimentatie. De niet-verzorgende ouder betaald aan de verzorgende ouder kinderalimentatie wanneer de kinderen minderjarig zijn. Dit is dus tot je kind 18 jaar is. 

Kinderalimentatie na 18 jaar

De meeste kinderen van 18 jaar zijn nog niet financieel in staat om in hun eigen levensonderhoud te voorzien. Zij hebben daarom recht op alimentatie om hun onderhoudskosten en studie te kunnen betalen. Bij een kind tussen de 18 en 21 jaar wordt de kinderalimentatie niet meer aan de verzorgende ouder betaald, maar aan het kind zelf. Let op! Totdat het kind 21 jaar is, blijft de onderhoudsplicht bestaan. Misschien willen je ex en jij de kinderalimentatie langer voortzetten. Hiervan is bijvoorbeeld sprake wanneer jullie kinderen studeren en daardoor nog steeds financieel afhankelijk van jullie zijn. Denk hier goed over na bij het opstellen van het ouderschapsplan. Je wilt alles zo goed mogelijk voor je kind geregeld hebben.

Section Separator

Hulp nodig?
Wij staan voor je klaar!

Onze medewerkers helpen je graag verder bij het vinden van de juiste advocaat of mediator.

Gratis intakegesprek

Altijd een advocaat die bij jou past

1432 klanten beoordelen ons met een 9,3/10

Gratis adviesgesprek?
Ma t/m vr - 09:00 tot 20:00