Inhoudsopgave

Hypotheek op beider naam houden na de scheiding

Naast het verkopen of het overnemen van de woning door één van beide partners is het ook mogelijk om voor bepaalde tijd gezamenlijk eigenaar van de woning te blijven. Dit kan bijvoorbeeld op grond van een financiële situatie, zoals wanneer de partner die in de woning wil blijven wonen de andere partner niet kan uitkopen of wanneer het niet lukt om de woning op korte termijn verkocht te krijgen.

Als u besluit om voorlopig gezamenlijk eigenaar van de woning te blijven, is het verstandig om een aantal zaken duidelijk vast te leggen:

  • Wie gaat de hypotheekrente betalen?
  • Wie gaat de overige kosten van de woning, zoals het onderhoud en de onroerendezaakbelasting, betalen?
  • Wat gebeurt er als één van beide partners de woning alsnog (noodgedwongen) wil verdelen?
  • Hoe lang blijft de woning gezamenlijk eigendom?
  • Welke waarde wordt er gehanteerd als het eigendom later alsnog verdeeld wordt en van welke peildatum wordt dan uitgegaan?

Een advocaat-mediator kan u helpen bij het bespreken van deze zaken en het maken van de afspraken.

Hypotheekrenteaftrek als jullie gezamenlijk eigenaar blijven

Ook als u gezamenlijk eigenaar blijft van de woning, zal één van beide partners de woning gaan verlaten. Er geldt dan een speciale regeling voor de hypotheekrenteaftrek. De partner die de woning verlaat kan nog maximaal gedurende twee jaar zijn of haar deel van de hypotheekrente als aftrekpost opvoeren.

Een voorbeeld. Jolanda en Dave zijn getrouwd in gemeenschap van goederen en besluiten te scheiden. Dave verlaat de woning definitief op 1 november 2019. Dave heeft dus recht op 50% van de (over)waarde van de woning. Op grond van de bijzondere scheidingsregeling mag Dave tot uiterlijk 1 november 2021 zijn deel van de woning aanmerken als ‘eigen woning’ en daarmee zijn deel van de hypotheekrente aftrekken van zijn inkomen. Na deze periode vervalt de aftrekmogelijkheid voor Dave en kan hij zijn 50% van de hypotheekrente niet meer in mindering op zijn inkomen brengen. Voor Jolanda geldt dat zij haar 50%, na de periode van twee jaar, nog wel mag blijven aftrekken. De woning wordt door haar namelijk nog steeds bewoond.

Section Separator

Hulp nodig?
Wij staan voor je klaar!

Onze medewerkers helpen je graag verder bij het vinden van de juiste advocaat of mediator.

Gratis intakegesprek

Altijd een advocaat die bij jou past

1432 klanten beoordelen ons met een 9,3/10

Gratis adviesgesprek?
Ma t/m vr - 09:00 tot 20:00