Inhoudsopgave

Kinderalimentatie berekenen

Start direct met het berekenen van kinderalimentatie met behulp van onze gratis rekentool. Met de calculator weet je hoeveel alimentatie je moet betalen / gaat ontvangen.  Het bedrag is een indicatie, hier kunnen geen rechten aan worden ontleend. Het is belangrijk om een advocaat of mediator in te schakelen om een officiële alimentatieberekening voor jou / jullie te maken.

Rekentool

Hoe wordt kinderalimentatie berekend?

Kinderalimentatie wordt berekend aan de hand van de zogenaamde tremanormen. Dit zijn regels die door de rechtbank worden toegepast bij het vaststellen van de hoogte van de kinderalimentatie. Het berekenen van de kinderalimentatie is niet eenvoudig. Dit komt doordat elke situatie anders is en je rekening moet houden met veel financiële posten.
Er moet rekening worden gehouden met wat het kind nodig heeft (‘de behoefte’) en wat beide ouders kunnen betalen (‘de draagkracht’). Er zijn veel financiële posten die van invloed zijn op de hoogte van de kinderalimentatie, zoals bijvoorbeeld:

  • hoogte inkomen van beide ouders (het gezinsinkomen)
  • zorgkorting (alimentatie-korting voor betalende partner wanneer hij/zij veel voor kinderen zorgt)
  • draagkracht van beide ouders
  • eventuele andere verplichtingen (zoals verzorgings- en opvoedingskosten van kind uit andere relatie)

Kinderalimentatie en niet getrouwd

Zijn je (ex-)partner en jij niet getrouwd? Dan zijn jullie nog wel financieel verantwoordelijk voor de kinderen. Een ouder zal dus moeten bijdragen in de kosten voor de kinderen. Dit geldt ook wanneer de kinderen geen contact met één van de ouders hebben: er is nog steeds een alimentatieplicht. Er moet wel kunnen worden aangetoond dat de vader ook echt de vader is. Dit is eenvoudig wanneer de vader het kind heeft erkend. Is dit niet het geval? Dan kan je met een advocaat via de rechter het vaderschap laten vaststellen. Er zal dan een DNA-test worden gedaan.

Kinderalimentatie en nieuwe partner

Ben je ontvanger van de kinderalimentatie en ga je samenwonen met een nieuwe partner? Dan heeft dit geen invloed op de kinderalimentatie. Als je gaat samenwonen heeft je nieuwe partner namelijk nog geen financiële verantwoordelijkheid over je kinderen. Dit is anders wanneer je opnieuw gaat trouwen. Dan wordt de stiefouder namelijk wél financieel verantwoordelijk voor de kinderen binnen het huishouden. Kinderen die bij jullie staan ingeschreven behoren tot jullie huishouden. De inkomsten van jou en je nieuwe partner worden dan samengetrokken. Je kunt altijd een nieuwe alimentatieberekening van de kinderen laten maken als je denkt dat jouw situatie of die van je ex is veranderd.

Kinderalimentatie en samenwonen

Betaal jij de alimentatie voor de kinderen en ga je samenwonen met een nieuwe partner, dan heeft dit ook geen effect op de hoogte van kinderalimentatie. Pas als jullie gaan trouwen of een geregistreerd partnerschap aangaan, krijgt de stiefouder een financiële verantwoordelijkheid. Krijg je een kindje met een nieuwe partner? Dan is het altijd verstandig om de kinderalimentatie te laten herberekenen.

alimentatie en ondernemerschap

Kinderalimentatie laten berekenen

Ga je scheiden of ben je gescheiden en wil je de kinderalimentatie laten (her)berekenen? Maak dan goede en duidelijke afspraken over de kosten van het kind. Neem contact met ons op, wij helpen graag met het vinden van een geschikte advocaat of mediator die de hoogte van de kinderalimentatie kan berekenen. Deze maakt aan de hand van jullie situatie een betrouwbare berekening en laat het bedrag door de rechter goedkeuren. Zo weet je zeker dat het bedrag klopt. Je vermijdt onduidelijkheden in de toekomst en beperkt de kans op een conflict achteraf.

Kosten voor berekenen kinderalimentatie

De kosten van een advocaat hangen af van diens ervaring en het advocatenkantoor waarvoor hij of zij werkzaam is. Bij sommige advocaten is het mogelijk om van tevoren een vast bedrag af te spreken, maar de meeste advocaten werken op basis van een uurtarief. De kosten zijn afhankelijk van jouw wensen en de hoeveel tijd die de zaak in beslag neemt. Vraag bij het eerste kennismakingsgesprek naar de kosten. De advocaat zal met samen met jou kijken naar de mogelijkheden en adviseert je dan in de beste optie voor jou. Houd er rekening mee dat een goede advocaat veel verschil kan maken.

Gratis adviesgesprek?
Ma t/m vr - 09:00 tot 19:00