Inhoudsopgave

Bel voor een gratis adviesgesprek

Maandag t/m vrijdag
09:00 tot 19:00

Wat doet een mediator bij scheiding?

Een scheiding is een ingrijpende gebeurtenis waarbij veel geregeld moet worden. Emoties en onbegrip kunnen het moeilijk maken om tot goede afspraken te komen met jouw ex-partner. Een mediator helpt jullie om in goed overleg tot afspraken te komen. Maar wat doet een mediator precies?  

Wat is de rol van een mediator?

Een mediator begeleidt jullie beiden bij het maken van afspraken rondom de scheiding. Als onafhankelijke derde partij behartigt de mediator de belangen van jullie beiden, zodat je niet tegenover elkaar staat, maar samenwerkt aan goede afspraken. De mediator zorgt ervoor dat jullie elkaar begrijpen en dat de afspraken voor beiden voordelig zijn. Ook weet de mediator precies wat er allemaal geregeld moet worden en helpt jullie op een rustige en vriendelijke manier de scheiding te regelen.

Wat gaat er afgesproken worden?

Er moeten bepaalde afspraken worden gemaakt bij een scheiding, zoals bijvoorbeeld: 

  • Partneralimentatie
  • Verdeling van het pensioen
  • Verdeling van de gezamenlijke woning
  • Verdeling van bezittingen en schulden

De mediator bespreekt met jullie de verschillende opties en consequenties van deze afspraken. Deze worden vastgelegd in een scheidingsconvenant. 

Indien jullie minderjarige kinderen hebben, moet er ook een ouderschapsplan worden opgesteld. De mediator zorgt ervoor dat het plan toekomstbestendig is en begeleidt ook jullie ouderrelatie. De mediator kijkt dus niet alleen naar de juridische kant van de gemaakte  afspraken over bijvoorbeeld de omgangsregeling en de kinderalimentatie, maar ook naar het belang van de ouderrelatie en het belang van jullie kinderen.

Mediation in 6 stappen:

Stap 1: Verzamel alle benodigde documentatie

Voordat je begint met mediation, is het belangrijk om alle belangrijke informatie en documentatie te verzamelen. Denk hierbij aan zaken zoals bezittingen die verdeeld moeten worden, inkomen en documentatie met betrekking tot jullie gezamenlijke koophuis. Door deze documentatie vooraf te verzamelen, kan je snel aan de slag met de mediator. We hebben hiervoor een handige checklist scheiden gemaakt

Stap 2: Kies voor de juiste mediator

Wij raden aan om te kiezen voor een advocaat-mediator om twee redenen. Ten eerste heeft een advocaat-mediator gespecialiseerde kennis van familierecht en weet precies wat er in het scheidingsconvenant moet komen. Ten tweede is het indienen van een verzoek bij de rechtbank om de scheiding definitief te maken, een vereiste. Als jullie niet kiezen voor een advocaat-mediator, moeten jullie alsnog een advocaat zoeken voor deze stap. Ons netwerk bevat uitsluitend advocaat-mediators die jullie kunnen helpen.

Stap 3: Intakegesprek

Tijdens het intakegesprek bespreken jullie alle belangrijke zaken met de mediator. Dit geeft een overzicht voor jullie en de mediator om op basis hiervan een plan van aanpak te maken.

Stap 4: Het ondertekenen van de mediationovereenkomst

De mediator stelt een mediationovereenkomst op met regels waaraan alle partijen zich moeten houden. Denk hierbij aan de neutraliteit en geheimhoudingsplicht van de mediator en het recht om op elk moment de mediation te onderbreken. De vergoeding voor de mediation wordt ook vastgesteld in deze overeenkomst.

Stap 5: De mediation bijeenkomsten

Tijdens de mediation bijeenkomsten maak je samen met jouw ex-partner afspraken over zaken zoals alimentatie en de koopwoning. Deze afspraken worden door de mediator in het scheidingsconvenant en - als er minderjarige kinderen zijn - in het ouderschapsplan opgenomen. De mediator blijft neutraal en zorgt ervoor dat beide partijen gelijkwaardig worden behandeld.

Stap 6: Het tekenen van het echtscheidingsconvenant en/of ouderschapsplan

Als alle onderwerpen zijn besproken en jij en jouw ex-partner akkoord zijn, kunnen jullie het echtscheidingsconvenant en/of ouderschapsplan ondertekenen. De mediator dient vervolgens een verzoek in bij de rechtbank om de scheiding uit te spreken en de gemaakte afspraken door de rechtbank te bekrachtigen.

Section Separator

Hulp nodig?
Wij staan voor je klaar!

Onze juristen helpen je graag verder bij het vinden van de juiste advocaat of mediator.

Mediation en eigen advocaat mogelijk

Locaties door heel Nederland

Alleen gespecialiseerde advocaten en mediators

Gratis telefonische intake

Bel ons: 085 109 4102

Of stuur ons een email

Gratis adviesgesprek?
Ma t/m vr - 09:00 tot 19:00