Inhoudsopgave

Een omgangsregeling: wat komt erbij kijken?

Gaan je partner en jij uit elkaar en hebben jullie kinderen? Dan is het belangrijk dat jullie afspraken maken over de zorg en opvoeding van jullie minderjarige kinderen. Deze afspraken leggen jullie vast in een omgangsregeling.

Het is belangrijk dat je de scheidingssituatie niet direct met de kinderen bespreekt. Als de kinderen vragen hebben, is het namelijk van belang dat jullie hetzelfde denken over bepaalde situaties. Je wilt verwarring en onrust bij de kinderen vermijden tijdens de scheiding. Het maken van een omgangsregeling is een goede voorbereiding en eerste stap.

Waarom een omgangsregeling

Een omgangsregeling is een onderdeel van het ouderschapsplan. Deze is bedoeld om goede afspraken te maken in het belang van de kinderen. Een goede regeling zorgt bij kinderen en ouders voor:

  • meer duidelijkheid;
  • een goede omgang;
  • veel rust en regelmaat;
  • een prettige sfeer.

Bovengenoemde aspecten zijn belangrijk. Kinderen krijgen een scheiding bewust mee. Je wilt leed en onbegrip zoveel mogelijk proberen te voorkomen.

In een omgangsregeling leg je alle afspraken rondom de opvoeding en zorg van de kinderen vast. Het is hierbij van belang dat ouders zo goed mogelijk contact met elkaar blijven houden en elkaar blijven informeren. Dankzij de gemaakte afspraken voorkom je onenigheid en miscommunicatie in de toekomst.

Omgangsregeling

Welke omgangsregelingen zijn er

Alle denkbare regelingen zijn mogelijk. Deze moeten wel redelijk en realistisch zijn. Het belang van het kind staat altijd voorop, zodat zij hun ouders kunnen blijven zien. Het is aan de ouders om te bespreken welke regeling van omgang het beste bij hun situatie en kinderen past. Als het kind 12 jaar is, heeft het zelf ook inspraak in de bezoekregeling.

Veel voorkomende regelingen zijn:

  • Traditionele omgangsregeling (een weekend per twee weken bij niet-inwonende ouder).
  • Moderne omgangsregeling (een weekend per 14 dagen en 1 à 2 doordeweekse dagen bij niet-inwonende ouder).
  • Co-ouderschap (helft van de tijd bij ene ouder, helft van de tijd bij andere ouder)
  • Birdnesting (helft van de tijd ene ouder in ouderlijk huis, helft van de tijd andere ouder in ouderlijk huis)
  • Eigen vorm (een omgangsregeling die jullie zelf opstellen)

Hoe regel je een omgangsregeling

Jullie gaan uit elkaar en willen samen een goede regeling treffen voor de kinderen. Met elkaar praten is de eerste stap. Je stelt samen met je partner een omgangsregeling op. Het kan prettig zijn om begeleid te worden in het omgangsregeling-proces. Dit kan met behulp van advocaten en mediators. Als goed overleg tussen jou en je partner mogelijk is dan kunnen jullie een mediator inschakelen. Deze begeleid het proces in jullie beide belang. Is goed overleg tussen jou en je partner niet meer mogelijk? Schakel dan je eigen advocaat in.

De verschillende routes voor het maken van een omgangsregeling:

  • Je regelt het samen met je partner. Je partner en jij kunnen zelf een omgangsregeling maken. Dit raden wij af: de praktijk leert dat belangrijke informatie vaak mist en dit levert later problemen op.
  • Je schakelt een mediator in. Hiervoor kies je als je partner en jij samen een idee hebben over hoe jullie de omgang willen aanpakken maar er nog iemand nodig is die jullie juridisch bijstaat. De mediator heeft hier verstand van. Zo kunnen alle afspraken duidelijk in het ouderschapsplan worden opgeschreven.
  • Je schakelt een eigen advocaat in. Wanneer je (ex)-partner en jij er samen niet goed uitkomen, heb je een advocaat nodig die alleen jou bijstaat. Uiteindelijk komt het er op neer dat je de rechtbank vraagt om de omgangsregeling vast te stellen op een manier die jij wilt. Jouw (ex-)partner kan zich hiertegen verweren met een eigen advocaat.

Ben je op zoek naar een goede advocaat of mediator die je kan helpen bij het regelen van de omgang? Neem dan contact met ons op.

Gratis adviesgesprek?
Ma t/m vr - 09:00 tot 19:00