Wanneer kan ik een echtscheiding aanvragen?

U kunt op elk gewenst moment een echtscheiding aanvragen. Er geldt hiervoor namelijk maar één voorwaarde: het huwelijk moet duurzaam ontwricht zijn als u een echtscheiding wilt aanvragen. In alle gerechtelijke procedures geldt in feite de hoofdregel dat degene die iets beweert (in vakjargon: iets stelt), dat ook moet bewijzen. Als u bijvoorbeeld met uw buurman in een gerechtelijke procedure bent verwikkeld omdat u geld aan hem heeft uitgeleend, dan zult u de rechter moeten aantonen dat u dit geld ook daadwerkelijk heeft uitgeleend. De buurman kan in principe volstaan met het verweer dat hij nooit geld van u ontvangen heeft.

Bel ons

Zoekt u een echtscheidingsadvocaat? Neem dan direct contact met ons op
  • Gratis intake-gesprek
  • Direct iemand aan de lijn
  • Bereikbaar op werkdagen van 8:00 - 18:00

Of laat ons u terugbellen

Op werkdagen bellen we u binnen 1 uur terug

Rechter neemt aan dat huwelijk duurzaam ontwricht is

In een echtscheidingsprocedure ligt dit iets anders. Volgens de hoofdregel van het bewijsrecht zou de partner die beweert dat het huwelijk duurzaam ontwricht is, dit ook moeten bewijzen. Het is duidelijk dat dit bewijs moeilijk te leveren is als de andere partij ontkent dat er sprake is van een huwelijkscrisis. In de praktijk zal een rechter dus oordelen dat het bewijs van ‘duurzame ontwrichting’ geleverd is met het indienen van het echtscheidingsverzoekschrift. Het komt in Nederland dus bijna nooit voor dat in een echtscheidingsprocedure een van beide partners ontkent dat er sprake is van een duurzame ontwrichting van het huwelijk. Dit heeft namelijk voor de uitkomst van de procedure geen effect. Voor de rechter zal dit hooguit tot de conclusie leiden dat de andere partner een andere mening heeft over de scheiding. Daarmee zal echter niet voorkomen kunnen worden dat de rechter de echtscheiding uitspreekt.

In Nederland bestaat geen minimaal verplichte huwelijksduur

Kortom: elke huwelijkspartner kan op elk gewenst moment via een advocaat een echtscheidingsprocedure in gang zetten. Het maakt daarbij niet uit hoe lang het huwelijk geduurd heeft. Er is geen verplicht voorgeschreven minimale huwelijksduur. De duur van het huwelijk kan overigens wel van invloed zijn op de duur van de partneralimentatie.Advies of hulp nodig bij het aanvragen van een scheiding?

Neem contact op via de Scheidingslijn of het contactformulier.
Bel: 085 - 029 1003 Contactformulier

Bereken in 5 minuten uw actuele alimentatiebedrag

Kinderalimentatie

Gebruik dit formulier om de kinderalimentatie te berekenen. Alimentatie berekenen

Partneralimentatie

Gebruik dit formulier om de partneralimentatie te berekenen. Alimentatie berekenen

Indexatie

Wilt u de indexatie van de alimentatie berekenen? Indexatie berekenen

Gerelateerde artikelen

Wanneer is de verdeling bij scheiding: nu of in de toekomst?

Van de hoofdregel dat geld en goederen direct bij de scheiding verdeeld moeten worden, kan een rechter afwijken, bijvoorbeeld als de waarde van een bepaald vermogensbestanddeel niet goed vast te stellen is.

Lees het volledige artikel

Alimentatie en ondernemerschap

Het vaststellen van (partner)alimentatie is in het algemeen al niet erg eenvoudig, als de alimentatieplichtige ondernemer is, kan deze rekenexercitie nog eens tot extra hoofdbrekens leiden.

Lees het volledige artikel

Proef om kinderen te ontzien bij echtscheiding

Een scheiding is enorm ingrijpend in het leven van kinderen. Om hen bij een moeilijke echtscheiding zoveel mogelijk te ontzien doen de rechtbank Zeeland – West-Brabant, Zeeuwse gemeenten en de Raad voor de Kinderbescherming een proef die 1 jaar gaat duren.

Lees het volledige artikel

Kosten van levensonderhoud en kinderalimentatie

Bij het bepalen van de hoogte van kinderalimentatie staan twee begrippen centraal: de behoefte van het kind (of kinderen) en de draagkracht van degene die alimentatie moet betalen (meestal de vader).

Lees het volledige artikel

Valt een letselschadevergoeding in huwelijkse gemeenschap?

Uitgangspunt bij een huwelijk dat in gemeenschap van goederen gesloten is, is de gelijke verdeling van alle bezittingen en schulden. In feite is er sprake van een situatie waarbij het vermogen van beide echtelieden samenvloeit tot één gezamenlijk vermogen.

Lees het volledige artikel
Bekijk alle artikelen