Inhoudsopgave

Wat zijn de voorwaarden van co-ouderschap?

Na een echtscheiding hebben beide ouders het ouderlijk gezag over de kinderen en blijven beide ouders verantwoordelijk voor de opvoeding en verzorging van de kinderen. Steeds vaker besluiten ex-partners om het ouderschap met elkaar te delen. De kinderen wonen dan bijvoorbeeld de ene week bij moeder en de ander week bij de andere ouder.

Co-ouderschap is niet in de wet geregeld. Ouders bepalen zelf hoe ze de kosten en zorg- en opvoedingstaken verdelen en leggen dat vast in een ouderschapsregeling. Het lijkt voor de hand liggend dat de ex-partners het redelijk met elkaar eens moeten zijn om een co-ouderschap te laten slagen. Maar, aan welke voorwaarden moeten ouders dan eigenlijk voldoen?

Uitspraak over voorwaarden co-ouderschap

Het Gerechtshof Den Bosch heeft uitspraak gedaan over de voorwaarden van het co-ouderschap. Eerder had de vader van twee minderjarige kinderen de Rechtbank verzocht om een co-ouderschap, maar dit verzoek werd afgewezen wegens slecht verlopende communicatie . De vader besloot in hoger beroep te gaan en voerde als argument onder andere aan dat de communicatie tussen hem en zijn ex-partner sterk verbeterd zou zijn. Moeder droeg aan dat een co-ouderschapsregeling niet tot de mogelijkheden behoort, doordat het nodige vertrouwen en het respect tussen partijen ontbreekt. Het verzoek van de vader tot vaststelling van een co-ouderschapsregeling werd ook in hoger beroep afgewezen. Het Hof oordeelde dat voor een gewenste co-ouderschap het volgende nodig is: een goede ouderschapsrelatie, wederzijds respect en een goede afstemming en communicatie tussen partijen. En, zo oordeelde het Hof, daar is bij partijen geen sprake. De verstandhouding tussen de ouders was weliswaar verbeterd, maar niet voldoende om een co-ouderschapsregeling een kans van slagen te geven. Wilt u deze uitspraak teruglezen? www.rechtspraak.nl, ECLI:NL:GHSHE:2014:4262.

Section Separator

Hulp nodig?
Wij staan voor je klaar!

Onze medewerkers helpen je graag verder bij het vinden van de juiste advocaat of mediator.

Gratis intakegesprek

Altijd een advocaat die bij jou past

1432 klanten beoordelen ons met een 9,3/10

Gratis adviesgesprek?
Ma t/m vr - 09:00 tot 20:00