print

Een van beide partners neemt bij de scheiding de woning over

Als een van beide partners in de woning wil blijven wonen en de financiële situatie laat dit ook toe, moeten er afspraken worden gemaakt over de verdeling van de eventuele overwaarde en de hypotheekschuld.

Scenario: wel overwaarde

Als de woning een overwaarde heeft, zal deze overwaarde verdeeld moeten worden. In veel gevallen betekent dit dat de partner die in de woning blijft de hypotheek zal moeten verhogen.

Een voorbeeld.

Sam en Joyce zijn getrouwd in gemeenschap van goederen en gaan scheiden. Joyce wil graag in de huidige woning blijven wonen. De woning heeft een marktwaarde van ongeveer 300.000 euro. De resterende hypotheekschuld is 200.000 euro. Er is dus een overwaarde van 100.000 euro die op basis van 50/50 verdeeld moet worden.

Als Joyce in de woning wil blijven wonen zal zij Sam als het ware moeten uitkopen voor een bedrag van 50.000 euro. Als er verder geen gezamenlijke bezittingen zijn waarmee Sam voor een bedrag van 50.000 euro gecompenseerd kan worden, zal Joyce de hypotheek moeten verhogen naar 250.000 euro. De hypotheekverstrekker zal hiermee moeten instemmen en zal controleren of Joyce in staat is om alleen deze woonlasten te betalen. Sam zal er op toe moeten zien dat hij door de bank uit zijn hoofdelijke aansprakelijkheid ontslagen wordt.

Scenario: geen overwaarde

Als er geen overwaarde is, zal de gemeenschappelijke restschuld verdeeld moeten worden tussen beide partners. Stel dat de woning 300.000 euro waard is, maar dat de hypotheekschuld 350.000 euro bedraagt. De vertrekkende partner zal de ander dan in feite voor een bedrag van 25.000 euro moeten compenseren.

Het is natuurlijk de vraag of de vertrekkende partner daarvoor de financiële middelen heeft. Als dat niet het geval is zal de woning misschien voorlopig toch gezamenlijk moeten worden aangehouden of zal de woning moeten worden verkocht.

Overnemen van hypotheekschuld?

Het is gebruikelijk dat de partner die de woning overneemt ook de daarbij behorende hypotheekschuld volledig overneemt. Hier moet de hypotheekverstrekker dan wel aan mee willen werken, want in feite bent u beiden volledig verantwoordelijk voor de volledige hypotheekschuld.

De hypotheekverstrekker zal de vertrekkende partner alleen uit zijn of haar verplichtingen willen ontslaan als de partner die de woning overneemt op basis van zijn of haar individuele financiële situatie in staat is om de woonlasten te blijven voldoen.

Advies of hulp

Wilt u advies of hulp? Bel de Scheidingslijn op 085 - 018 9057. Wij helpen u dezelfde dag. 

« Terug naar overzicht artikelen