print

Ongehuwd samenwonen en scheiden

Als u ongehuwd bent gaan samenwonen dan gelden er eigenlijk geen bijzondere wettelijke regels. U kunt op elk moment besluiten om met iemand anders te gaan samenwonen en u kunt deze samenleving ook weer op elk moment beëindigen.

Is er een samenlevingscontract?

Vaak is er wel sprake van een samenlevingscontract waarin bijvoorbeeld afspraken staan over de kosten van de huishouding, over de vraag welke bezittingen gemeenschappelijk zijn. Ook kunnen er in dit samenlevingscontract afspraken zijn gemaakt over de verdeling van pensioenrechten. Een samenlevingscontract kunt u zelf opstellen, maar meestal verdient het de voorkeur om dit door een notaris te laten doen.

Misschien heeft u ook wel een testament laten opmaken waarin u elkaar als erfgenaam benoemd heeft. Bij het beëindigen van uw relatie moet deze situatie waarschijnlijk weer aangepast worden.

Of u bij het verbreken van uw relatie als ongehuwd samenwonenden een advocaat of andere adviseur wilt raadplegen hangt veelal af van uw persoonlijke omstandigheden en wensen. Als er bijvoorbeeld geen kinderen uit de relatie geboren zijn en u heeft geen samenlevingscontract en/of testament laten opstellen, dan kunt u mogelijk zelf met een aantal eenvoudige afspraken tot een afwikkeling van uw relatie komen.

Er moet bijvoorbeeld van alle bezittingen worden vastgesteld wat van wie is. Als u niet meer kunt aantonen wie een bepaalde zaak betaald heeft, dan wordt u beiden voor de helft als eigenaar beschouwd.

Advies of hulp

Wilt u advies of hulp? Neem dan telefonisch contact op met de Scheidingslijn op 085 - 018 9057.   

« Terug naar overzicht artikelen