print

Vrouw verliest partneralimentatie door valse beschuldigingen over ex-man

news visual

24-09-2012

Een vrouw die haar ex-man onterecht van de meest extreme gedragingen beschuldigde, kreeg van het gerechtshof in Arnhem te horen dat zij hierdoor haar recht op partneralimentatie had verspeeld.

In de afgelopen jaren had de vrouw onder meer verkondigd dat de man opdracht zou hebben gegeven om de vrouw te achtervolgen, de vrouw geprobeerd had te wurgen, de vrouw en kinderen gedrogeerd en afgeluisterd zou hebben en vermoorde katten voor de deur van de vrouw en de kinderen zou hebben neergelegd. Ook zou de man lid zijn van een sekte die betrokken is bij kinder- en drugshandel, zou de man seks hebben gehad met prostituees, een hond en een lijk en zou hij een vijf maanden zwangere vriendin illegaal hebben geaborteerd.

De man heeft door deze beschuldigingen een posttraumatische stresstoornis opgelopen. Volgens hem heeft de vrouw haar aparte leugens verteld aan de Raad voor de Kinderbescherming, de Stichting Bureau Jeugdzorg, de huisarts, de makelaar, de kinderen en collega's van de man.

De vrouw erkent de door haar geuite beschuldigingen. Die berusten naar haar mening allemaal op waarheid. Naast de vrouw worden ook de man en een psychiater als getuige gehoord. Het gerechtshof is ervan overtuigd dat de vrouw een aantal personen en instanties over de extreme beschuldigingen heeft geïnformeerd. Verder blijkt nergens uit dat de beschuldigingen op waarheid berusten.

Recht op alimentatie hangt af van alle omstandigheden van het geval

De rechters van het gerechtshof wijzen erop dat de beslissing of iemand recht heeft op alimentatie niet alleen afhangt van financiële factoren, maar gebaseerd is op alle omstandigheden van het geval, waaronder de gedragingen van degene die alimentatie verlangt. Door het extreme karakter van de beschuldigingen van de vrouw, die ernstig grievend zijn, kan naar het oordeel van het gerechtshof in redelijkheid niet van de man worden gevergd dat hij nog langer partneralimentatie betaalt.

Daarbij heeft het gerechtshof meegewogen dat aannemelijk is dat het feit dat de man geen enkel contact meer met zijn kinderen heeft veroorzaakt is door de uitingen van de vrouw.

« Terug naar overzicht artikelen

Auteur:

Margreet van Gelderen

Margreet van Gelderen

Margreet is als familierechtadvocaat en mediator verbonden aan Family Advocaten.