print

Verdeling van ouderdomspensioen bij een echtscheiding

news visual

24-08-2011

Een van de zaken waarover bij een echtscheiding afspraken moeten worden gemaakt is de verdeling van het tijdens het huwelijk opgebouwde ouderdomspensioen. 

Het ministerie van Veiligheid en Justitie heeft onlangs een vernieuwde brochure uitgegeven onder de titel ‘Verdeling van ouderdomspensioen bij echtscheiding'. In deze brochure wordt op een praktische en uitvoerige wijze uitleg gegeven over de wettelijke regeling die geldt rondom de verdeling van ouderdomspensioenen bij een echtscheiding (of geregistreerd partnerschap). In dit artikel zetten we de belangrijkste punten over de wettelijke regeling voor u op een rijtje:

1. Wettelijke regeling gaat alleen over verdeling van ouderdomspensioen

De wettelijke regeling (officieel: de Wet verevening pensioenrechten bij scheiding) heeft alleen betrekking op ouderdomspensioen dat door u of uw partner is opgebouwd tijdens de duur van het huwelijk.
Ouderdomspensioen dat is opgebouwd buiten de huwelijkse periode om en nabestaandenpensioen vallen dus buiten deze regeling. Ook particulier afgesloten lijfrenten en levensverzekeringen vallen niet onder deze wettelijke regeling.

« Terug naar overzicht artikelen

Auteur:

Margreet van Gelderen

Margreet van Gelderen

Margreet is als familierechtadvocaat en mediator verbonden aan Family Advocaten.