print

Rechter gebruikt Big Mac Index voor vaststellen kinderalimentatie

news visual

22-03-2012

Tussen een in Suriname wonende vader en een in Nederland wonende moeder ontstond onenigheid over de hoogte van de door de man te betalen kinderalimentatie. Vanwege het verschil in levensstandaard tussen Nederland en Suriname maakt de rechter in Middelburg bij zijn oordeel gebruik van de zogenaamde Big Mac Index.

Kinderalimentatie: behoefte en draagkracht

Bij het bepalen van de hoogte van kinderalimentatie staan twee begrippen centraal: de behoefte van het kind (of kinderen) en de draagkracht van de degene die alimentatie moet betalen (meestal de vader). Om te bepalen wat de draagkracht van de alimentatiebetaler is, mogen op zijn inkomen een aantal kosten in mindering worden gebracht, waaronder de zogenaamde bijstandsnorm.

De vrouw voert in deze procedure aan dat het niet eerlijk zou zijn als de man de Nederlandse bijstandsnorm op zijn inkomen in mindering zou mogen brengen. Immers, in Suriname geldt een lagere levensstandaard en zijn de kosten van levensonderhoud geringer dan in Nederland.

Big Mac Index

De advocaat van de man komt vervolgens met een creatieve oplossing die door de rechter overgenomen wordt: de Big Mac Index. Deze index is oorspronkelijk bedacht door het Britse weekblad The Economist en behelst in feite een informele methode om de koopkracht in verschillende landen met elkaar te vergelijken. Er wordt gekeken naar de prijs van een Big Mac in verschillende landen. Omdat deze overal verkrijgbare hamburger in feite een soort mandje van producten is (vlees, brood, sla, arbeid en elektriciteit), geeft de prijs van de Big Mac een goed beeld van de koopkracht in het betreffende land.

Terug naar de alimentatiezaak. De prijs van een Big Mac in Suriname is ongeveer 2,47 euro terwijl voor hetzelfde broodje in Nederland 3,15 euro betaald moet worden. Volgens de Big Mac Index is de levensstandaard in Suriname dus ongeveer 2/3 van het levenspeil in Nederland. De rechter komt dan ook tot de conclusie dat de man 2/3 van de Nederlandse bijstandsnorm in mindering op zijn inkomen mag brengen om zijn uiteindelijke draagkracht te bepalen.

« Terug naar overzicht artikelen

Auteur:

Margreet van Gelderen

Margreet van Gelderen

Margreet is als familierechtadvocaat en mediator verbonden aan Family Advocaten.