print

Gezamenlijk gezag aanvragen kan nu digitaal

news visual

20-08-2013

Met ingang van 15 juli 2013 is het voor ouders mogelijk om digitaal het gezamenlijk gezag over hun kind aan te vragen. Het insturen van papieren aanvraagformulieren komt daarmee te vervallen.

Als een kind tijdens het huwelijk van de ouders geboren wordt, hebben de ouders automatisch het gezamenlijk gezag over hun kind. Zij zijn daarmee bevoegd om belangrijke beslissingen over dit kind te nemen. Het gaat dan om allerlei onderwerpen rondom opvoeding en school, maar ook over het vertegenwoordigen van de minderjarige in gerechtelijke procedures en daarbuiten.

Ongehuwde ouders en gezag
Als ouders bij de geboorte van een kind ongehuwd en niet geregistreerd partner zijn, staat een kind bij de geboorte alleen onder gezag van de moeder. De vader kan eveneens gezag verkrijgen als hij -na erkenning van het kind- samen met de moeder verzoekt een aantekening te laten maken in het gezagsregister.

Dit verzoek kan sinds kort volledig digitaal ingediend en verwerkt worden. Via hun Digid krijgen ouders toegang tot het digitale formulier ‘aanvragen gezamenlijk gezag' dat via op het Digitaal loket Rechtspraak te vinden is. De benodigde gegevens uit de gemeentelijke basisadministratie worden vervolgens automatisch opgehaald en gecontroleerd. Nadat de ouders het formulier hebben ingevuld, kunnen zij de aanvraag digitaal naar de rechtbank verzenden. De rechtbank controleert vervolgens de aanvraag en verwerkt deze na goedkeuring in het Centraal Gezagsregister. Na inschrijving in dit register hebben de ouders het gezamenlijk gezag over hun kind. Zij krijgen van de inschrijving een bevestiging thuis gestuurd.

Het aanvragen van gezamenlijk gezag over een kind zal door de recente wijziging goedkoper en (voor veel mensen) gemakkelijker worden. Wellicht een reden voor bestaande ongehuwde vaders om nog eens na te gaan of zij het gezag over hun kind(eren) geregeld hebben?

« Terug naar overzicht artikelen

Auteur:

redactie Scheidingsinformatie.nl