print

Wat is co-ouderschap?

Co-ouderschap is een situatie waarbij de kinderen wekelijks ongeveer evenveel bij elk van de beide ouders verblijven. De dagelijkse opvang en verzorging wordt bij co-ouderschap dus zoveel mogelijk verdeeld tussen de twee ex-partners.

Over co-ouderschap bestaan nogal wat misverstanden. In de eerste plaats is co-ouderschap geen officiële wettelijke term. Het heeft dus niets te maken met het ouderlijk gezag. Het gezamenlijke ouderlijk gezag blijft ook na een echtscheiding gewoon doorlopen ook zonder dat er sprake is van co-ouderschap.

Wat is co-ouderschap dan wel? Het is in feite de afspraak tussen beide ouders om de dagelijkse opvang en opvoeding van de kinderen zoveel mogelijk 50/50 te verdelen. De ouders wonen dan meestal dicht bij elkaar en de kinderen zijn beurtelings een aantal dagen van de week in het huis van de ene ouder en dan weer enkele dagen in het huis van de andere ouder. Uit onderzoek is gebleken dat in minder dan 5% van de gevallen er na een echtscheiding sprake is van co-ouderschap.

Co-ouderschap en kinderalimentatie

Co-ouderschap staat los van de vraag of er wel of geen kinderalimentatie betaald moet worden. Kinderalimentatie wordt vastgesteld aan de hand van de kosten van de kinderen en de draagkracht van beide ouders. Bij co-ouderschap is dat niet anders.

Advies of hulp

Wilt u advies of hulp? Neem dan telefonisch contact op met de Scheidingslijn op 085 - 018 9057.  

« Terug naar overzicht artikelen