print

Nederlands alimentatiesysteem onnodig ingewikkeld

news visual

09-06-2011

De toename van het aantal rechtszaken rondom kinderalimentatie zou drastisch kunnen afnemen als het systeem voor de vaststelling van kinderalimentatie vereenvoudigd zou worden.

Een onderzoekster van de Universiteit van Utrecht bepleit dan ook een versimpeling van het systeem van kinderalimentatie. Op dit moment is het systeem nodeloos ingewikkeld waarbij de betaler (in 99 procent van de gevallen is dit de man) van zijn inkomen tal van kosten mag aftrekken. Deze aftrekposten geven vaak aanleiding tot discussie en leiden tot vele rechtszaken.

Vaste normbedragen en gemiddelde kosten

Volgens de onderzoekster zouden vaste normbedragen voor aftrekposten en gemiddelde bedragen voor woon- en leefkosten leiden tot een transparanter systeem van alimentatie. Omdat er voor verschillende aftrekposten vaste normbedragen gaan gelden, is er ook minder aanleiding voor discussie en rechtszaken.

Ook het Landelijk Bureau Inning Onderhoudsbijdragen, dat zich voornamelijk bezig houdt met het incasseren van alimentatie bij betalingsproblemen, steunt de suggestie tot vereenvoudiging van het alimentatiesysteem. Het is echter nog maar de vraag of het binnenkort tot een wijziging van de alimentatieregels zal komen. Als u nu al een indicatie wilt hebben van de kinderalimentatie op basis van uw persoonlijke omstandigheden, kunt u gebruik maken van deze online rekenmodule.

« Terug naar overzicht artikelen

Auteur:

Margreet van Gelderen

Margreet van Gelderen

Margreet is als familierechtadvocaat en mediator verbonden aan Family Advocaten.