print

De kinderalimentatie wordt niet of niet op tijd betaald

Als de kinderalimentatie niet (meer) of niet op tijd betaald wordt, dan is het verstandig om uw ex-echtgenoot eerst schriftelijk een betalingsherinnering te sturen. Hiervoor kunt u gebruik maken van een van de voorbeeldbrieven van Scheidingsinformatie.nl.

Als deze brieven geen effect hebben, zijn er twee mogelijkheden:

  • U kunt onder bepaalde voorwaarden het LBIO inschakelen.
  • U kunt via een advocaat de rechter inschakelen. Bel de scheidingslijn (085 - 018 9057) voor het beoordelen van uw situatie.


Landelijk Bureau Inning Onderhoudsbijdragen (LBIO)

Het LBIO is een overheidsinstelling en kan worden ingeschakeld als de betaling van kinder- en partneralimentatie niet goed verloopt. Om het LBIO in te kunnen schakelen moet wel aan een aantal voorwaarden voldaan zijn:

  • De alimentatie moet vastgesteld zijn door de rechter.
  • Er moet minimaal één maand achterstand zijn.
  • De betalingsachterstand is minimaal 10 euro.
  • De betalingsachterstand is niet ouder dan zes maanden.
  • De alimentatiebetaler is op de hoogte van het bankrekeningnummer waarop de alimentatie moet worden overgemaakt.


U kunt het LBIO dus niet inschakelen als de kinderalimentatie in onderling overleg is vastgesteld en/of is vastgelegd in een echtscheidingsconvenant. In dat geval is het verstandig om contact op te nemen met een advocaat.

Via een advocaat de rechter inschakelen

Als de alimentatie in een echtscheidingsconvenant vastgelegd is, zal een advocaat via een rechtbank een verzoek moeten indienen met de vraag aan de rechter om de alimentatie alsnog in een rechterlijke uitspraak vast te leggen.

Meestal zal de advocaat voorafgaand aan het starten van deze gerechtelijke procedure de alimentatieplichtige nog eenmaal verzoeken om vrijwillig tot betaling over te gaan. Als dit geen effect heeft, zal de rechter zich definitief over de zaak moeten buigen.

Hulp van een advocaat

Wilt u samen beoordelen wat een advocaat voor u zou kunnen betekenen? Neem telefonisch contact op met de Scheidingslijn op 085 - 018 9057. Als u dat wilt, brengen wij u in contact met een gespecialiseerde advocaat bij u in de buurt.

« Terug naar overzicht artikelen