print

Wanneer kan de hoogte van de kinderalimentatie gewijzigd worden?

Het is mogelijk dat een eerder vastgesteld of overeengekomen bedrag aan kinderalimentatie gewijzigd wordt. Dit gebeurt dan meestal vanwege verslechterde financiële omstandigheden bij de ouder die de alimentatie moet voldoen.

Om eenmaal vastgestelde kinderalimentatie te wijzigen moet bij de rechtbank een wijzigingsverzoek worden ingediend.

Aanpassing kan met terugwerkende kracht plaatsvinden

De rechter zal bij een verzoek om aanpassing van de kinderalimentatie in zijn beslissing ook aangeven vanaf welke dag een eventueel nieuw vastgesteld bedrag verschuldigd is. Ook kan de rechter bepalen dat de alimentatie met terugwerkende kracht gewijzigd wordt of op nihil wordt gesteld.

Kinderalimentatie in echtscheidingsconvenant

Lang niet altijd is het de rechter die de hoogte van de kinderalimentatie bepaald. Vaak hebben beide ex-echtgenoten hierover zelf afspraken gemaakt. Deze afspraken zijn dan meestal vastgelegd in een overeenkomst, het zogenaamde echtscheidingsconvenant.

Een afspraak in het convenant waarbij beide ex-echtgenoten afspreken dat er geen kinderalimentatie betaald hoeft te worden is niet geldig. Dit houdt in dat de verzorgende ouder en als het kind meerderjarig is, het kind zelf op elk gewenst moment bij de rechtbank een verzoek tot vaststelling van kinderalimentatie kan indienen.

Hulp bij wijzigen kinderalimentatie

Wilt u hulp bij het wijzigen van de kinderalimentatie? Neem dan telefonisch contact op met de Scheidingslijn op 085 - 018 9057.

« Terug naar overzicht artikelen